Θανάσης Τριαρίδης

 

Μια υπόθεση ρουτίνας

 

 

 

Το όνομά του είναι Φερχάτ Τσέκα γεννήθηκε το 1935. Καταγωγή: Τίρανα. Αλβανός. Το βράδυ της 8ης Μαρτίου του 2002 ξεκίνησε να περάσει στην Ελλάδα. Είχε μαζί του έναν φακό και δυο τυρόπιτες στις τσέπες. Θα μάζευε φρούτα στη Βέροια ή στην Έδεσσα, όπως και τις προηγούμενες φορές τα εξηνταεφτά του χρόνια δεν του επέτρεπαν κάτι περισσότερο.

 

Ωστόσο εκείνο το βράδυ ήταν άτυχος. Στο Φυλάκιο Παρωρίου Καστοριάς τρεις Έλληνες κληρωτοί στρατιώτες, δύο λοχίες κι ένας στρατιώτης, τον εντόπισαν. Του φώναξαν να παραδωθεί πυροβολώντας στον αέρα. Εκείνος φυσικά έμεινε ακίνητος, με τα χέρια ψηλά. Τον κύκλωσαν, του έλυσαν τα κορδόνια των παπουτσιών του, τον έριξαν καταγής. Τον έψαξαν: βρήκαν τις τυρόπιτες στις τσέπες του πιθανώς να θύμωσαν που δεν κουβαλούσε κάποιο μασούρι με Ευρώ για να του τα ληστέψουν (έτσι όπως λέγεται πως κάνουν όσοι ένστολοι πιάνουν μετανάστες στα βουνά). Είχε την ηλικία του παππού τους και ήταν στο έλεός τους. Τον ξάπλωσαν καταγής. Οι δυο του πάτησαν τα χέρια, ο τρίτος άρχισε να τον κλωτσάει. Κατόπιν εναλλάχτηκαν. Μόλις ξεθύμαναν είπαν του Τσέκα να τραβήξει μπροστά με τα χέρια ψηλά. Όταν εκείνος ξεκίνησε, τον πυροβόλησαν εξ επαφής στην πλάτη. Η σφαίρα πέρασε το νεφρό και το συκώτι. Έτσι όπως ο εξηνταεφτάχρονος σπαρταρούσε αιμόφυρτος, θέλησαν να τον περιγελάσουν: γύρνα τώρα στην Αλβανία, αν μπορείς.

 

Δυο ώρες αργότερα, όταν είδαν πως ο Τσέκα δεν πέθαινε, προφανώς έντρομοι ενημέρωσαν την μονάδα τους. Ένας μάγειρας με το πουκάμισό του σταμάτησε την αιμορραγία του γέροντα. Στις τρεις ώρες μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Καστοριάς: για να τον σώσουν οι γιατροί προχώρησαν σε ολική αφαίρεση δεξιού νεφρού και μερική υπατεκτομή. Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, δεν έγινε ποτέ ιατροδικάστική έκθεση. Όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, η Ένορκη Διοικητική Εξέταση του Στρατού απεφάνθη πως δεν υπήρχε ευθύνη των στρατιωτών. Τέλος.

 

Η υποθεση Φερχάτ Τσέκα θα έκλεινε ως μια υπόθεση ρουτίνας αν δεν δραστηριοποιούνταν η Αλβανική Επιτροπή των Συμφωνιών του Ελσίνκι και το αντίστοιχο Ελληνικό Παρατηρητήριο που τον υποστήριξε για να υποβάλει μήνυση κατά των επίδοξων δολοφόνων του εξάλλου συνεργάτης του Ε.Π.Σ.Ε. είναι και ο δικηγόρος Ορέστης Γεωργιάδης που εκπροσώπησε τον Τσέκα δίχως αμοιβή. Η υπόθεση κατέληξε και εκδικάστηκε στο Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, όχι με την αυτονόητη κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση αλλά της σωματικής βλάβης από αμέλεια. Τι κι αν στο ακροατήριο ο Ιατροδικαστής Ψαρούλης διέλυσε τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων ότι δήθεν το όπλο εκπυρσοκρότησε τυχαία, πιστοποιώντας πως είχαμε ευθεία βολή κατά του σώματος; Οι πέντε Στρατοδικές αποφάσισαν πως το όπλο εκπυρσοκρότησε από ένα τυχαίο παραπάτημα, πως ο Τσέκα μήτε δάρθηκε, μήτε εξεφτελίστηκε, μήτε βασανίστηκε. Έτσι ακριβώς: στις 16-9-2004 ντροπιάστηκε και διασύρθηκε η Ελληνική Δικαιοσύνη μα ποιος νοιάζεται;

 

Στο μεταξύ: την ίδια εβδομάδα η ετήσια Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων ολοκλήρωσε τις εργασίες της. Στο Ψήφισμά της, ανάμεσα στα άλλα ρατσιστικά, πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των ξένων μεταναστών στην Ελλάδα στις 300.000. Μάλιστα: για τους άλλους 700.000 να πιάσουν δουλειά οι λοχίες του Φυλακίου Παρωρίου Καστοριάς και οι καταδρομείς του Φαρμακονησίου. Οι ρατσιστές έφηβοι, που προφανώς δεν έχουν διαβάσει το Ζητείται ελπίς του Αντώνη Σαμαράκη, επέστρεψαν υπερήφανοι στις πόλεις τους και στα σχολεία τους. Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους χειροκρότησαν στην ρητορική του μίσους. Ο δεύτερος μάλιστα ξεπέρασε τον εαυτό του στην δημαγωγική κενολογία: είναι ζωντανές και ρηξικέλευθες οι απόψεις σας είπε. Τόσο καλά. Και πολύ γρήγορα οι υπερήφανοι έφηβοι θα γίνουν γενναίοι άντρες, θα πάνε στον στρατό, θα εκπαιδευτούν στα όπλα, θα μάθουν πρόθυμα να πυροβολούν τους εχθρούς. Ναι, θα μάθουν πρόθυμα να πυροβολούν πισόπλατα άοπλους δεσμώτες γέροντες μέσα στη νύχτα, στη μεγάλη νύχτα όπου ζητείται ελπίς.

 

 

(Δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία της Κυριακής, στις 26-9-2004.)