Θανάσης Τριαρίδης

 

Οι φοβερές σημαίες

 

 

Σακαταμένη χώρα: όλοι την ναρκώνουν με ψέματα και φαντασιοκοπίες ανώτερων γονιδίων και περιούσιων λαών. Χώρα πεταλωμένη στο σκοταδισμό μιας Εκκλησίας που την ονομάζει λαό ευλογημένο από τον Θεό προφανώς υπαινισσόμενη κάποιους άλλους λαούς, καταραμένους ετούτη τη φορά. Χώρα που (ξεχειλώνοντας έναν στίχο του Σολωμού) λογαριάζει για ιερά τα κόκαλα των Ελληνών και για μιαρά τα κόκαλα των υπολοίπων. Χώρα που στα σχολεία της διδάσκει μαθήματα ανελευθερίας και μίσους προς τον άλλον (το μάθημα των Θρησκευτικών) και στα βιβλία της ιστορίας διαγράφει μονομιάς τα εγκλήματα που διέπραξαν οι εθνικοί της στυλοβάτες. Χώρα που όταν χάνει στο ποδόσφαιρο από τους Αλβανούς βγάζει τα φασιστοειδή της στο δρόμο, πυρπολεί αυτοκίνητα και σκοτώνει ανθρώπους.

 

Σακατεμένη χώρα: αποδέχεται το δικαίωμα των δικών της φιλάθλων (;) να πανηγυρίζουν έξαλλα (και με λογής ασχημοσύνες) στη Λισσαβώνα την νίκη της Εθνικής Ελλάδας επί των Πορτογάλων, μα θεωρεί μέγιστη πρόκληση τον αντίστοιχο πανηγυρισμό των Αλβανών στην Ελλάδα. Εμπρός, λοιπόν, ας βγουν οι Χρυσαυγίτες στους δρόμους να καθαρίσουν τους μετανάστες ας σκοτώσουν, ας πυρπολήσουν, ας μαχαιρώσουν ο εκλεγμένος Νομάρχης της Θεσσαλονίκης θα σπέυσει να κατακεραυνώσει τους απολογητές των ανοιχτών κοινωνιών (άραγε ξέρει τι είναι ανοιχτή κοινωνία;) και να στηρίξει τα φασιστοειδή ονομάζοντας τους μετανάστες ανοιχτή πληγή. Μα τι μας θυμίζει αυτό; Α ναι: ανοιχτή πληγή που προχωρά ονόμαζε μόνιμα τους Εβραίους ο Χίτλερ (ενδεικτικά βλ. Ο Αγών μου, μετάφραση Ηλία Τσιριμώκου, τόμος Α, σελ. 303-304) προετοιμάζοντας τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως και τους θαλάμους αερίων. Άραγε ο εκλεγμένος Νομάρχης της Θεσσαλονίκης μελετά και εμπνέεται από το Mein Kampf ή πρόκεται για μια απλή σύμπτωση φασιστικών θέσεων;

 

Σακατεμένη χώρα: όχι δεν είναι μόνοι τους οι Χρυσαυγίτες με τον Νομάρχη της Θεσσαλονίκης και το κόμμα του Καρατζαφέρη. Το φαντασιοκόπημα της ισχύος ήτανε πάντοτε ένα εξαιρετικό όργανο αποχαύνωσης των ανθρώπων και (προς ντροπήν τους) το καλλιέργησαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις εξουσίας της χώρας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Μόλις στις αρχές του καλοκαιριού, ένας ολάκερος λαός αποδέχτηκε να αποθεώσει, να βραβεύσει και να δοξάσει με όρους ρωμαϊκούς μια ομάδα που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης βασισμένη σε μια κατάφορη αδικία (στο πέναλτι του Δέλλα πάνω στον Κόλερ που έπνιξε ο Κολίνα στον ημιτελικό με τους Τσέχους). Ο ίδιος υπερήφανα αποχαυνωμένος λάος αποθέωσε έναν ντοπαρισμένο (με αυξητική ορμόνη) αθλητή μόνο και μόνο για να δείξει στους ξένους τι σπουδαίοι που είναι οι Έλληνες. Οι κλακαδόροι του κέρδους ξέρουν ό,τι πουλάει καλά το εθνοφυλετικό παιχνίδι της υπερηφάνιας και του ρατσισμού: το ακαθόριστου τσαμπουκά σύνθημα για την Ελλάδα ρε γαμώτο, δώδεκα χρόνια συμπληρώθηκε με το οι Έλληνες έχουν στα κύτταρα τους την πρωτιά. Και οι διατεταγμένοι δημοσιογράφοι της συναίνεσης χειροκροτούν την χρυσή νικήτρια των χημικών Ολυμπιακών αγώνων και τις περί κυτταρικής πρωτιάς θεωρίες της.

 

Στο μεταξύ: ένας ακόμη Αλβανός μετανάστης είναι νεκρός μα τον σκότωσε μονάχα κάποιος μεθυσμένος φανατικός ή μήπως τον μαχαιρώσαμε όλοι εμείς που βολευτήκαμε με την ανάπηρη ελευθερία που μας έταξαν; Τα φασιστοειδή του UCK επιχαίρουν οι Έλληνες φασίστες τους δικαίωσαν. Τις ίδιες μέρες τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις βρίσκονται κάτω από την βάση: η θεσμοθετημένη παιδεία καταρρέει, καθώς καταρρέει ο αξιακός κώδικας του εγγραμματου ανθρώπου ένας προκατασκευασμένος υπερήφανος, νταβατζής όσο και αγράμματος, είναι πλέον το πρότυπο για δασκάλους και μαθητές. Ο Οδυσσέας Τσενάι φεύγει σε Πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. καθώς οι ελληναράδες θεώρησαν προσβολή στην ανωτερώτητά τους την επί σειρά ετών αριστεία του στα μαθήματα. Και οι κοσμοκράτορες, παλιοί και νέοι, ορατοί και αόρατοι, χαίρονται καθώς βλέπουν τους ανθρώπους να αιματοκυλίζονται, να σπαράζονται, να χαυνώνονται από θρησκείες φόβου, αποκρουστικούς εθνικισμούς και φοβερές σημαίες.

 

 

(Δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία της Κυριακής, στις 13-9-2004.)